Dit is hoe stress in je lichaam werkt

In een gevaarlijke situatie is stress gezond: de snelle reactie van uw lichaam kan u door de crisis heen helpen. Als de stress echter blijvend wordt – dit kan zijn omdat u de last op de weg blijft zien – dan is het tijd om voor meer tijd te ontspannen.

Druk is eigenlijk niets meer dan lagerdruk. Uw hersenen zullen stressvolle gebeurtenissen of bedreigingen ervaren, en uw lichaam zal reageren in het autonome zenuwstelsel. Neem een ​​serieuze dreiging: je hebt thuis een dief betrapt. Vanaf dat moment ben je zo zenuwachtig als de lente.

Dit is hoe je lichaam reageert op stress

Bedreigingen worden geregistreerd in de amygdala. De amygdala is het amandelvormige deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het verwerken van prikkels en deze verbindt met emoties.

Het hele systeem is alert. Het sympathische deel van het zenuwstelsel komt in het spel: je hart klopt sneller, de spijsvertering vertraagt, de bloeddruk stijgt, dus het bloed stroomt naar de spieren om snel actie te ondernemen, te vechten of te ontsnappen.

Al deze acties gebeuren in een oogwenk en u kunt er niets aan doen. Dit komt doordat de bijnieren epinefrine en norepinefrine afgeven, deze hormonen kunnen de lichaamsfunctie versnellen, hersenactiviteit concentreren en het lichaam voorbereiden op actie.

Cortisol, ook wel bekend als stresshormoon, kan het suiker- en vetgehalte in het bloed verhogen, extra energie produceren en je door de crisis heen helpen.

In geval van nood gebruikt het sympathische zenuwstelsel alle reserves van uw lichaam om u te beschermen en dergelijke aanvallen te weerstaan.

Zodra de dreiging voorbij is, zal het parasympathische zenuwstelsel aanvallen. Dit deel van het zenuwstelsel kalmeert de zenuwen, helpt bij de opname van voedsel en beperkt de doorstroming van adrenaline.

De perfecte combinatie van het sympathische zenuwstelsel, de naam komt trouwens voort uit het feit dat alle organen zo ‘sympathiek’ samenwerken.

Kort gezegd kan gezegd worden dat het sympathische zenuwstelsel ons lichaam in een hogere versnelling zet, terwijl het parasympathische zenuwstelsel de rem op de rem zet. Een slim en uitgebalanceerd systeem (als het goed kan functioneren).

Chronisch gestrest

Zoals we het over hebben, evolueert ons overlevingsmechanisme naar een hogere richting. Oude mensen moeten altijd alert zijn op de komende gevaren.

Nadat het gevaar geweken is (bijvoorbeeld als hij ontsnapt aan een woeste beer), besteedt hij enige tijd aan herstellen, zodat zijn lichaam kan herstellen. Onze kans om verdwaalde beren te zien is bijna nihil.

Voor ons heeft dit primitieve mechanisme een buitensporige rol gespeeld bij de meeste problemen die we in ons dagelijks leven tegenkomen.

In feite zijn we in veel gevallen niet in staat stress te herkennen (“Ik zal er nog wat meer toevoegen”). Het gaat dan niet meer om acute stress, maar om chronische stress. In dit geval is de cortisolspiegel in uw bloed nog steeds hoog.

Cortisol heeft veel goede eigenschappen. Het reguleert ons slaap- en waakritme en beïnvloedt de spijsvertering en het immuunsysteem. Het werkt ontstekingsremmend en reguleert je humeur.

Onder stress stimuleert cortisol het immuunsysteem door het aantal witte bloedcellen in het bloed te verhogen. Als de cortisolspiegel echter niet daalt (door rust), zal het immuunsysteem falen.

Zelf stress minderen

Yogi’s realiseerden zich al vroeg dat onze gedachten veel problemen kunnen veroorzaken. Je blijft je eigen verhaal vertellen. Samskara wordt in yoga-termen genoemd, ze verschijnen herhaaldelijk en gaan vaak over je angst, verlangen of haat (“Ik ben hier te dom voor”, “Ik durf niet”, “Ik ben te dik”) enz.).

Op deze manier creëer je zelf druk. Je zult beren zien die niet per se beren op de weg hebben. U kunt uw gedachten echter kalmeren. Ademen is het belangrijkste middel.

Dit is heel eenvoudig: door de ademhalingssnelheid te verhogen, kan het sympathische zenuwstelsel met hoge snelheid worden bediend. Door uw ademhalingssnelheid te vertragen, kunt u stress in een paar seconden verminderen.

Naast de ademhaling is er nog een andere autonome reactie die we zelf kunnen beïnvloeden: spierspanning. Als je bijvoorbeeld angst voelt, worden je spieren strakker, en als je oefent, zul je dat ook doen.

Yoga is anders dan lichaamsbeweging omdat fysieke activiteit hier gepaard gaat met opmerkzaamheid (bestaande in houdingen) en regelmatige ademhaling.

In dit geval zal het zenuwstelsel anders reageren. Het blijft actief zonder in de gevechts- of vluchtmodus te gaan. (Overmatige lichaamsbeweging kan de cortisolspiegel verhogen en heeft alle gevolgen van dien; zie “Waarschuwingen”.)

Bovendien kunt u in een goed doordachte yogales afwisselend ontspannen en ontspannen. Op deze manier kan yoga je leren om moeiteloos te sporten tussen uitdaging en rust.

Savasana is de ultieme antistresshouding: je ontspant elk deel van je lichaam afzonderlijk en leert je zenuwstelsel in één ademhaling om al je inspanningen te ontspannen.

Het kalme parasympathische zenuwstelsel ‘gaat aan’ en schort het sympathische zenuwstelsel op. Voor mensen die net met yoga zijn begonnen, kan een tijdje op Savasana liggen erg vervelend zijn.

In stilte en rust zal alles, van lichamelijk ongemak tot geestelijk leed, constant worden onderdrukt door de stressreactie. Dat is ook een bekend feit dat mensen tijdens vakanties of vakanties klachten krijgen en zelfs ernstige klachten kunnen veroorzaken, zoals een hartinfarct. Regelmatige rust is daarom erg belangrijk om fysieke en mentale belasting te voorkomen.

Stressgerelateerde klachten

Slapeloosheid betekent dat je niet in slaap kunt vallen of wakker kunt worden na een paar uur slaap, en daarna niet meer in slaap kunt vallen.

Onder normale omstandigheden is de cortisolspiegel in het bloed ’s ochtends het hoogst. Kan je helpen opstaan. Overdag zakt het niveau, zodat u lekker kunt slapen.

Onder druk werd dit ritme verstoord. Ga op de ingestelde tijd naar bed en sta op de ingestelde tijd op. Voer voor het slapengaan een bodyscan of kalmerende houding uit, zoals kaars (Sarvangasana), lijkhouding (Savasana) of liggende vlinder (Supta Baddha Konasana)) of meditatie.

Hart- en vaatziekten staan ​​nog steeds op de eerste plaats bij levensstijlziekten. Stress zal meer druk op het hart leggen. Bovendien zullen de chemische eigenschappen van het bloed veranderen, zodat het bij een blessure sneller gaat stollen.

Zoals u zich kunt voorstellen, vergroot dit de kans op verstopte slagaders. Angst voor een nieuwe hartaanval speelt een rol bij herstel. Door middel van visualisatie kan yoga je helpen om je mindset te veranderen.

Depressie kan levensbedreigend zijn. Bij patiënten met een depressie gaat de vecht- of ontsnappingsreactie door en stijgt de cortisolspiegel. Yoga-oefeningen en meditatie kunnen de cortisolspiegel verlagen en je een lichter gevoel geven.

Makelijk stress beheersen door “Practice Happy with Yoga”?

Indien ik u heb verteld over wat stress is en Hoe je met stress kunt omgaan. Had ik je nog niet verteld over “Practice Happy with Yoga”.

Wat is Practice van Happy with Yoga? Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit.

Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.

Wilt u meer weten over hoe je yoga beoefend en met stress kan omgaan? Dan raad ik je aan om een kijkje te nemen.

Klik hier om meer informatie over “Practice Happy with Yoga” >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *